«

»

Zwangerschap: vruchtbaarheid en de zorgverzekering

Zwangerschap is een van de mooiste dingen die iemand mee kan maken. Dat betekent niet dat het makkelijk is. Tijdens de zwangerschap gebeurt er enorm veel in het lichaam, en ook het zwanger worden is niet altijd gemakkelijk. De een is na een keer zwanger, de ander doet er een langere tijd over. Dit kan betekenen dat iemand minder vruchtbaar is. Een verminderde vruchtbaarheid heeft ook weer zijn redenen en kan liggen aan zowel man als vrouw. Je kunt spreken van een verminderde vruchtbaarheid als een stel er ongeveer een jaar over doet om zwanger te worden en dit niet lukt. Het is verstandig om in dat geval een zoektocht te beginnen naar de oorzaak. Het betekent niet meteen dat je onvruchtbaar bent, dus geef niet meteen de hoop op! Wel is het verstandig om een blik te werpen op je zorgverzekering: de kans bestaat dat jullie extra zorgkosten hebben met behandelingen en onderzoeken. Als je de juiste zorgverzekering uitkiest – en dus een die deze zorg vergoedt – kun je besparen op de kosten.

zwangerinfo - bespaartips

Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid
Ten eerste kan een vrouw last hebben van een stoornis met betrekking tot de cyclus. Normaal gesproken is de eisprong na veertien dagen na de menstruatie. De cyclus kan echter verstoord zijn waardoor de eisprong of te laat, te vroeg of juist helemaal niet kan plaatsvinden. Hierdoor is het lastig om in te plannen wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Ook komt het voor dat vrouwen last hebben van een afwijking aan een of beide eileiders. Dit komt voor bij ongeveer 14% van de vrouwen en hierdoor kan het wachten op de zwangerschap lang zijn.

Bij de mannen kan het liggen aan het sperma waarin dan te weinig zaadcellen zitten. Er zitten gemiddeld ongeveer 100 tot 200 miljoen cellen in het sperma en bij een verminderde vruchtbaarheid, is dit stukken minder. Hierdoor is de kans op zwangerschap vele malen lager.
Ook kan het zijn dat de zaadcellen niet goed genoeg kunnen bewegen. Hierdoor zwemmen ze niet snel genoeg en zal de vrouw niet worden bevrucht.

Ten slotte is het belangrijk om gezond te leven. Roken, teveel alcohol en ongezond eten zullen er ook voor zorgen dat de kans op een zwangerschap lager is. Zorg dus goed voor jezelf.

Hulp bij zwanger worden en kosten besparen
Lukt het niet om natuurlijk zwanger te worden? Gelukkig kun je dit nog proberen met vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en KI. De kosten van deze behandelingen vallen vanaf de vierde behandeling onder de aanvullende verzekering. Als je zwanger bent geworden heb je ook bepaalde zorg nodig. Veel hiervan wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar toch zijn er kosten die vallen onder de aanvullende verzekering. Zoek op tijd en vooraf uit waar je behoefte aan hebt. Daarmee kun je kosten besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in besparen, besparen zorgverzekering
Hoe houd je een witte hanglamp wit?

Het is een frustratie die iedereen wel kent, hoe houd je iets dat wit is wit? Met andere woorden hoe...

Sluiten