«

»

Starten met sparen

In deze economisch slechte tijden, letten mensen meer op hun geld. We geven minder uit en proberen zoveel als mogelijk te sparen. Maar hoe zorg je voor een goed financieel beleid en zorg je voor voldoende geld op je spaarrekening? Hierbij tips om te starten met sparen.

Tip 1: Zorg voor overzicht

Probeer de maandelijkse uitgaven in kaart te brengen. Start met het opschrijven van alle maandelijkse kosten. Denk hierbij niet alleen aan je vaste lasten, zoals je huur of hypotheek, maar ook aan je abonnemententen (tijdschriften, sportschool, krant), internet- en telefoonaansluitingen, verzekeringen en belastingen. Deze kosten dien je maandelijks te voldoen. Zorg er dan ook voor dat je door middel van automatische incasso of automatische betalingen deze rekeningen betaalt. Je voorkomt hiermee dat je een betalingsachterstand oploopt en extra kosten moet betalen.

Tip 2: Open een aparte rekening

Als je tip 1 hebt opgevolgd, dan heb je een overzicht van de vaste, terugkerende lasten. Je kunt hiervoor een aparte rekening openen om de rekeningen van te betalen. Dit betekent dat je twee rekeningen hebt. Eén rekening gebruik je om de vaste lasten van te betalen, de ander gebruik je om alle andere uitgaven van te betalen. Zo weet je zeker dat je altijd je maandelijkse lasten betaalt en kun je van het overgebleven geld je boodschappen inkopen.

Tip 3: Houd een huishoudboekje bij

Probeer eens een maand of twee maanden een huishoudboekje op te stellen. Houd bij aan welke dingen je het overgebleven geld uitgeeft. Maak hierbij kopjes per uitgave en registreer alle kosten. Je kunt kopjes maken voor kleding, boodschappen, uitgaan enzovoorts. Aan het eind van de maand weet je precies waar je hoeveel geld aan hebt uigegeven. Op deze manier weet je ook waar je geld op kunt besparen, omdat je misschien teveel kleding hebt gekocht en daardoor niet kon sparen.

Tip 4: Start met sparen

Als je uitgavepatroon duidelijk is, dan weet je ook precies waar je minder geld aan moet uitgeven om te kunnen besparen. Houd je inmiddels geld over? Dan kun je starten met sparen. Vraag jezelf af hoeveel geld je maandelijks opzij kunt zetten, dat je kunt overmaken naar je spaarrekening. Vergelijk spaarrentes op internet om de spaarrekening met de hoogste rente te bepalen. Als je een online spaarrekening neemt, dan profiteer je soms van een hogere rente.

Tip 5: Kies een spaarproduct dat bij je past

Als je inmiddels weet wat je maandelijks opzij kunt zetten, dan kun je bepalen welke spaarrekening bij je past. Er zijn verschillende vormen op te sparen. Hierbij kun je denken aan

  • Deposito
  • Spaarrekening
  • Online spaarrekening

Wanneer je al flink wat spaargeld hebt opgespaard, dan kun je overwegen om dit vast te zetten op een deposito. Zo kun je profiteren van een hoge rente – vaak hoger dan op spaarrekeningen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dit geld voor een langere termijn vast zet. Check ook dus altijd of dit binnen jouw plaatje past. Heb je dit geld binnenkort niet nodig? Dan kun je een deposito overwegen. Anders kun je op internet spaarrentes vergelijken. Kies dan voor een (internet-) spaarrekening met de hoogste rente en goede voorwaarden.

Tip 6: Blijf spaarrentes vergelijken

Banken passen voortdurend spaarrentes aan. Check daarom eens in de paar maanden of jouw bank je nog wel de hoogste rente biedt. Het kan je soms geld opleveren om te geld van de ene, naar de andere bank te verplaatsen. Dit is niet altijd mogelijk, controleer hiervoor de voorwaarden. Wanneer je een deposito hebt afgesloten, dan is het niet mogelijk om het geld over te zetten. Bij een deposito zet je het geld voor een langere tijd weg, en bij het opzeggen hiervan kan de bank een boete in rekening brengen.

Tip 7: Spreid het sparen

Als je het niet prettig vind om ineens een groot bedrag naar je spaarrekening over te maken, omdat je denkt het geld bijvoorbeeld snel weer nodig te hebben, dan kun je het sparen spreiden. Stel bijvoorbeeld een automatische incasso in, dat je wekelijks € 25 of € 50 overmaakt naar je spaarrekening. Omdat dit kleinere bedragen snel, merk je dit minder snel, maar spaar je maandelijks toch snel € 100 tot € 200.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in besparen
Besparen op je brandstof

De brandstofprijzen rijzen de laatste tijd de pan uit. Dus het laatste wat je nu wilt is teveel betalen voor...

Sluiten