«

»

(Bespaar)tips bij het kiezen van een zorgverzekering

HELP!? Het jaarlijkse dilemma staat weer voor de spreekwoordelijke deur (should i stay or should i go): het overstappen en vergelijken van een zorgverzekering. Ook dit jaar geven meer dan 1,5 miljoen consumenten aan over te willen stappen, vooral nu de zorgpremies wéér duurder zijn geworden… Recent onderzoek van de ACM wees uit dat consumenten verwachten ruim € 80 te kunnen besparen op hun zorgverzekering, reden te meer om goed te vergelijken en je zorgverzekering voor 2015 te kiezen.

Is het handig om over te stappen van zorgverzekering?

Dit blijft een lastige discussie. Want, ben je tevreden bij je huidige zorgverzekeraar? Is de zorgpremie bij andere aanbieders (veel) lager? Het is handig om voor jezelf een overzicht te maken met belangrijke punten, denk hierbij aan:

 • Ik vind het belangrijk dat mijn zorgverlener de kosten vergoedt, of;
 • Ik vind het belangrijk dat ik snel en eenvoudig kan declareren (via een app bijvoorbeeld), of;
 • Ik vind het belangrijk dat ik mijn zorgverzekeraar tot laat kan bellen als ik hulp nodig heb, of;
 • Ik vind het belangrijk dat ik zelf mijn zorgverlener en –specialist kan kiezen
 • Etc.

Met zo’n lijstje blijven vaak maar enkele aanbieders over, waarop je verder kan vergelijken. Er zijn ook meerdere handige sites om premies te vergelijken, zoals de top 10 zorgverzekeringen van Zorgverzekering Nederland, Independer.nl, Zorgkiezer.nl en HoyHoy.nl. Let er wel op dat zelf ook op sites van zorgaanbieders gaat vergelijken, omdat de werkelijke premies soms verschillen.

Wist-je-datjes over zorgverzekeringen

Veel zorgverzekeraars gebruiken verschillende technieken om consumenten te verleiden om bij hen een verzekering af te sluiten. Misschien zijn onderstaande tips bekend, maar het is verstandig deze wist-je-datjes mee te nemen in je keuze voor een zorgverzekeraar:

 • Je jouw huidige zorgverzekering voor 31 december moet opzeggen en tot 31 januari bij een andere zorgverzekeraar kan afsluiten?
 • Je een aanvullende zorgverzekering ergens anders kunt afsluiten, dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten?
 • Je bij een resititutiepolis je meer betaalt dan bij een naturapolis? Groot en belangrijk voordeel van een resititutiepolis is wel dat je kan kiezen welke zorgverlener je helpt en dat je de kosten vergoed krijgt.
 • Veel zorgverzekeraars een vanaf-premie gebruiken, die gebaseerd is op een hoog eigen risico. Dit betekent dat je soms tot € 850 eigen risico betaalt, wil je profiteren van de aantrekkelijke zorgpremie. Kies alleen voor dit eigen risico als je jezelf dit kunt veroorloven, het betekent namelijk dat je praktisch niets uitbetaald krijgt tot je die € 850 zelf hebt betaald.
 • Sommige zorgverzekeraars bieden je de optie om het eigen risico ‘af te kopen’. In ruil hiervoor betaal je een hogere premie.
 • Je met een collectieve zorgverzekering via je werkgever aantrekkelijke kortingen kan ontvangen. Misschien een goed idee om eerst na te vragen of je hiervan kunt profiteren.
 • Een aanvullende zorgverzekering gemiddeld € 304 per jaar kost. Probeer daarom voor jezelf af te wegen of het nuttig is een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
 • Je soms nog recht hebt op zorgtoeslag? Vraag bij de belastingdienst na of je hierop aanspraak kan maken, dit is namelijk afhankelijk van je overige inkomsten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen verzekeringen, besparen zorgverzekering
10 tips om zuiniger te rijden

Eerder schreven wij al enkele tips om te besparen op brandstof. De kosten van brandstof zijn sindsdien alleen maar verder...

Sluiten