«

»

Goedkoop wassen en drogen

Wist u dat er heel goedkope huishoudelijke middelen soms net zo goed wassen als de dure merken? Niet? Lees dan direct onze top 5 tips om goedkoper te wassen en drogen. Sta versteld wat sommige producten in een wasmachine allemaal kunnen doen en start met goedkoop wassen!

Tip 1: Pindakaas

Pindakaas is niet alleen erg lekker, je kan er ook goed mee wassen. Pindakaas is ideaal om kauwgom van uw tapijt, meubilair en kleding te verwijderen. Het enige dat je hoeft te doen is de vlek zo klein mogelijk te maken, door veel ervan af te knippen en krabben. Smeer vervolgens het restant in met pindakaas en gooi het in de was. Daarna is de kauwgom weg en is de vlek verdwenen. Een goedkoop wasmiddel toch?

Tip 2: Een bruistablet

Wanneer je per ongeluk bonte was met witte was hebt gewassen, dan zal je witte was er opeens niet zo wit meer uitzien. Maar wist je dat je deze verkleuring kan oplossen met een bruistablet? Met een bruistablet dat bedoelt is om kunstgebitten te reinigen wel te verstaan. Wil je dus een witte was, dan zul je toch even je grootouders even moeten bezoeken. Een schepje Vanish White werkt overigens ook erg goed.

Tip 3: Was op 30 graden

Veel mensen denken dat was pas echt schoon wordt bij 40 graden. Dit is allang niet meer zo. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn zo sterk, dat wassen op 30 graden al meer dan voldoende is. En op 30 graden wassen bespaart veel energie en dit scheelt je een hoop kosten per jaar. Was ook altijd met een volle trommel!

Was thermo ondergoed, handdoeken en doekjes wel op 40 graden. Als je dit op 30 graden wast, dan worden de bacteriën niet gedood. Wanneer je tenminste een keer per maand wast op 40 graden, dan is dit ook beter voor je wasmachine. Hiermee voorkom je aanslag in je wasmachine, waardoor dit langer meegaat.

Tip 4: Droog een deel van je was aan de drooglijn

Het gebruiken van een droger kost veel energie. Wanneer je geen droger nodig heb, kun je tientallen euro’s per jaar besparen aan energie. Bovendien ruikt kleding dat buiten heeft gedroogd ook nog eens een stuk lekkerder en zal het minder hard slijten. Nóg twee voordelen.

Tip 5: Koop een wasmachine met A+ label

Wanneer je een wasmachine koopt met een A-label, dan weet je zeker dat dit een zuinige wasmachine is. Hiermee kun je op jaarbasis veel geld besparen. Als deze wasmachine ook nog eens wasresultaat A biedt, dan weet je zeker dat de kwaliteit van deze wasmachine duurder is. De aanschaf van een A-label wasmachine is wel hoger, maar op termijn haal je de kosten er absoluut uit.

 

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. mila

  Wassen op 40 graden doodt beslist geen bacteriën! Pas vanaf 60 graden worden bacteriën en de huisstofmijt gedood. Een keer in de maand zul je je wasmachine op minimaal 60 graden, beter nog kookwas van 90 graden, moeten laten draaien (bij voorkeur leeg) om aanslag, schimmels, zeepbacteriën die o.a. stank veroorzaken, te voorkomen en je wasmachine in goede staat te houden.
  Vraag maar eens na bij een reparatiebedrijf.
  Het lijkt leuk alle wasjes op 20 of 30 graden, maar het doodt geen bacterien, virussen en andere ziekmakers of vervuilers die dus ook je wasmachine aantasten. De bespaarde kosten ben je dan weer kwijt aan de reparateur of de dokter. Kijk dus uit wanneer wel en wanneer niet op 30 graden te wassen.

  1. r

   Goede reply. Soms klinkt het allemaal zo makkelijk.

 2. Michel

  Mila, ik zal je uit de droom helpen: wassen op 60 graden maakt ook geen bacteriën dood, dat gebeurt pas bij 100 graden of meer!

  Het zijn de stoffen in de wasmiddelen die de bacteriën doden 😉

  Daarnaast zijn reparatiebedrijven niet de meest betrouwbare bronnen haha Zij zijn er juist bij gebaat dat je jouw machine zo zwaar mogelijk belast, des te eerder is deze stuk namelijk.

 3. Suzanne

  Ach, overdrijven is ook een vak 🙂 Ik was al zo’n 27 jaar alles op 30 en 40 graden. Ik voel me prima en heb 2 supergezonde kinderen dus ik denk niet dat je ziek wordt van wassen op lage temperaturen…

  Wist je trouwens dat kinderen die minder in aanraking komen met bacterien (enig kind, geen huisdieren, ‘steriel’ huis) minder weerstand opbouwen en dus vaker ziek zijn?

 4. Debby

  Ik was de kleurwas op 40 graden, fijnwas op 30 graden, witte was zo`n 50 graden en handoekenwas op minimaal 60 graden, zeker met kinderen is dit nodig. Wasmachine gaat bij mij minimaal 10 jaar zonder problemen mee, electriciteitskosten zijn minder hoog omdat ik met daltarief was!

  Zuinigheidstip!! Maak je eigen wasmiddel, dit scheelt erg veel geld.
  Ik maak 5 liter topkwaliteit wasmiddel voor zo`n 60 tot 100 cent!! Dus nog geen 20 cent per liter!!

  Ecologisch en goed voor gevoelig huid, kleding gaat beter schoon als al die chemicaliëntroep ook kun je je eigen wasverzachter maken of gewoon een klein scheutje azijn erbij.

  Ik kan het iedereen aanbevelen, probeer het maar, kost weinig tijd en geld!

  1. Joris

   Hoi Debby,

   Kun je misschien uitleggen hoe je dit doet? Klinkt goed namelijk! Hoorde ook al eerder dat je met een mix van wasmiddel en schoonmaakazijn een eigen wasmiddel kunt maken, dat óók nog eens beter is voor je wasmachine.

   Dank je wel alvast!

   Gr, Joris

 5. Jolanda

  Sorry Suzanne,
  Maar enig kinderen zijn echt niet vaker ziek dan kinderen met een broer of zus!!! Slaat echt nergens op.

  Gr Jolanda

 6. michelle

  Wasmiddel maak je zo;

  2,5 liter water half zeepje erin raspen even doorkoken en af laten koelen. Zo kun je dus ook zelf de zwitsal maken! En voor je witte was doe je er 45/50 gram soda bij.

  Vergeet bij vloeibaarwassen niet dat je soms met poeder moet wassen zodat je wasmachine ook weer ontvet word. Dit werd mij aangeraden door de reparateur toen de mijne stuk was gegaan.

 7. René

  Zelf wasmiddel maken kost mij 10 cent per liter. Voor de witte was moet er wat soda bij dus is dan een paar centen duurder.
  Op YouTube kun je uitleg vinden hoe je wasmiddel maakt. Succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen energie, besparen huishouden
Besparen op Boodschappen

Wilt u weten hoe u kosten kunt besparen tijdens het doen van uw boodschappen? Wij hebben hieronder 10 handige tips...

Sluiten