«

»

De winter komt: hoe bespaar ik op energie?

De winter komt er weer aan. Dit betekent vaak volop stoken in huis om de temperatuur behaaglijk te houden. Om toch op een te besparen op energie kunnen onderstaande tips helpen om de energierekening te verlagen. Dit is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Eenvoudig toe te passen, goedkoop of zelfs gratis, en gegarandeerd effectief.

Een paar tips op energie te besparen op je apparaten:

 1. Apparaten die stand-by staan zijn gemiddeld goed voor 10% van het stroomverbruik. Uitzetten voorkomt deze kosten.
 2. Vervang oude gloeilampen door spaarlampen of ledlampen. Gemiddeld bespaar je hiermee € 10-12 per lamp per jaar.
 3. Veel wasmiddelen wassen tegenwoordig ook keurig schoon op 30 graden. Hier is minder stroom voor nodig dan wassen op 40 graden. Het gemiddelde verbruik is hiermee tot 40% lager.
 4. Laat soms de was binnen drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Dit levert een gemiddelde opbrengst tussen de €1,14 en €0,19 per wasbeurt op.
 5. Vervang kapotte electrische apparaten door de meest energiezuinige modellen. Deze modellen hebben een eigen keurmerk, van A tot A++.

Besparen op gas

Er zijn meerdere manieren om gas te besparen. Onderstaande aanpassingen zijn groot en prijzige maar geven direct veel resultaat. Voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 1600m3 levert dat jaarlijks de onderstaande besparing op (let op: voordat je kunt besparen, zal deze investering eerst worden gedaan – dit kost vooral geld):

 1. Een goedkope, maar niet heel veel gehoorde tip is om radiatorfolie achter de kachel te plaatsen. Een handig stappenplan en meer informatie vind je op eigenwijsblij.
 2. Plaats een moderne HR of HR+ ketel. Dit kan gemiddeld € 150-175 per jaar opleveren.
 3. Isoleer het dak. Dit levert per jaar (afhankelijk van het type dak) een opbrengst van € 350-400 op.
 4. Isoleer de vloer. Gemiddelde opbrengst € 120 – 150 per jaar.

Ook met kleine aanpassingen bespaar je direct energie. Deze zijn eenvoudig toe te passen en zijn relatief goedkoop. Denk hierbij aan;

 1. Zet de thermostaat een graad lager dan normaal en draai een uur voor het slapen gaan de thermostaat terug.
 2. Plaats een tochtstrip bij kieren deuren en ramen om de kou buiten te laten.
 3. Gebruik een waterbesparende douchekop. Zonder dat je het door hebt bespaar je op water en ook CV-kosten.

Hopelijk helpt de lijst hierboven je door de winter. Tot slot een belangrijke laatste tip. Het kan je namelijk helpen om elk jaar van energieleverancier over te stappen. Deze besparing kan je zelfs enkele tientjes per maand opleveren. Zorg daarom dat je elk jaar goed vergelijkt of dat je je inschrijft bij een collectief orgaan, zoals Vereniging Eigen Huis of bijv. United Consumers. Als je zelf nog een leuke tip hebt, laat het dan hieronder achter in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen energie, besparen huishouden
(Bespaar)tips bij het kiezen van een zorgverzekering

HELP!? Het jaarlijkse dilemma staat weer voor de spreekwoordelijke deur (should i stay or should i go): het overstappen en...

Sluiten