«

»

Besparen op vakantie

Uit onderzoek van TNS NIPO is gebleken dat Nederlanders tenminste eens per jaar op vakantie gaan. Dit is onveranderd, ondanks de huidige crisis. Nu de vakantieperiode is aangebroken, wordt het tijd om een vakantie te boeken. Maar hoe kun je besparen op vakantie? Lees direct verder:

Bespaartip 1: Huizenruil

Een manier om goedkoop te slapen op een bestemming is door je huis te ruilen voor een bepaalde periode. De gedachte is heel eenvoudig: Jij overnacht in het huis van een ander, op zijn/haar beurt verblijft die persoon voor dezelfde periode in jouw huis. Omdat je tijdelijk tussen de locals woont, leer je zelfs ook nog de bestemming op een andere, unieke manier kennen. Een vakantie om nooit te vergeten.

Via ruilsites als Huizenruil.com, HomeExchange.com en Intervac.nl kun je aangeven waar je naartoe wilt, in welk type huis je wilt verblijven (zelfs kastelen) en kun je aangeven welk huis je zelf in de aanbieding hebt.

Bespaartip 2: Huizenoppas

Heb je zelf een klein huis, maar wil je graag in het huis van een ander wonen, dan kun je jezelf aanbieden als huisoppas. Met een gezin wordt dit wat lastiger, maar voor zelfstandigen en stellen is dit een leuke optie. Als je bijvoorbeeld naar Londen wilt, vanwege de afgelopen Olympische Spelen, kun je je bij verschillende sites aanmelden als oppas. Hiermee voorkom je dat je je blauw betaalt aan dure hotelkamers. Zo kun jij op een bestemming genieten, terwijl de bewoners van hun vakantie genieten.

Sites waarbij je je kunt aanmelden zijn; Huisoppas.nl (wereldwijd actief), Locanto.nl en TrustedHousesitters.com.

Bespaartip 3: Slapen langs pelgrimroutes

Wil je rondtrekken in Frankrijk of Spanje? Dan kun je slapen in de kloosters, herbergen, campings of gîtes zoals die naar Santiago de Compostella. Op sites als Santiago.nl en Espritduchemin.org kun je adressen vinden. Het ene verblijf is waarschijnlijk wat ruiger en Spartaanser dan het andere, maar het is een unieke ervaring. Hoewel veel van deze bestemming waarschijnlijk niet zo geschikt zijn voor hele gezinnen.
Een alternatief is kamperen. Via webwinkels kan je gemakkelijk en voordelig al je kampeer benodigdheden bij elkaar zoeken. Een voorbeeld van een kampeer webshop is: kamperen.expert

Bespaartip 4: Bied mee op veilingsites

Het aantal sites dat vakanties, hotels, vakantiehuizen en tickets aanbiedt zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Inmiddels zijn ook de eerste metaveilingsites ontstaan; sites die het aanbod van andere sites overnemen en weergeven.

Je meldt je gratis aan en je kunt eenvoudig online meebieden. Het beste voorbeeld hiervan is Vakantieveilingen.nl en Hotelkamerveiling.nl.

Maar let goed op de spreekwoordelijke addertjes onder het gras. Aanbiedingen zijn vaak geldig op basis van ‘actiebeschikbaarheid’. Dit betekent dat er bijvoorbeeld op feestdagen en speciale weekenden een beperkt aantal kamers beschikbaar is. Dit staat overigens netjes op de site vermeld, houd hier dus rekening mee.

Ook blijken biedingen vaak in de laatste minuten (of seconden) voor de sluitingstermijn sterk verhoogd te worden. Pas je bieding hierop aan. Neem dan ook een eindbedrag in gedachten wat je bereid bent om te betalen voor een vakantie en zet hierop in.

Bespaartip 5: Couchsurfing

Een andere manier om ergens heel goedkoop te verblijven is via couchsurfing. Je slaapt dan bij iemand anders thuis. En dan hoeft niet per se op iemands bank te zijn. Soms heb je een eigen kamer, soms alleen een plek waarin je bed staat of waar je je slaapmatras kunt uitrollen. Ook dit staat vaak van te voren duidelijk aangeven en hier kun je je route op aanpassen. En het leukste van dit allemaal: het is vaak gratis!

Leuke ontmoetingsplekken voor couchsurfers zijn BeWelcome.org en Hospitalyclub.org. Je bent meestal niet verplicht je eigen woning als tegenprestatie ook beschikbaar te stellen. Zo levert het nog geld op ook.

Bespaartip 6: Social travelling

Een goedkope manier om ergens te verblijven is via social travelling. Tegen een geringe vergoeding slaap je in een appartement van een lokale bewoner van de stad waar je op reis bent. In tegenstelling tot couchsurfing (zie bespaartip 5) heb je dan wel altijd je eigen slaapplek of kamer. Via sites als Wimdu.nl en Airbnb.com (verschillen weinig) vind je verschillende aanbieders.

Met bovenstaande 6 tips kun je besparen op vakantie. Een andere, laatste tip is om via dagelijkse aanbieding sites een vakantie te boeken. Bovendien bieden grote reisaanbieders (zoals D-reizen.nl) last minutes aan. Met deze last minutes kun je vaak goedkoop een reis boeken.

Een deel van dit artikel is gebaseerd op een blog van RTL. Dit is verder aangevuld met beschikbare andere informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen vakantie
7 maal besparen op vaste lasten

Je kunt nu eenmaal niet om je vast lasten heen. Maar er zijn wel mogelijkheden om deze lasten net wat...

Sluiten