«

»

Besparen op je energierekening

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens alleen al in de winter tot € 350 kunnen besparen. Woningisolatie levert het meeste op, maar is ook een investering. Maar ook zonder isolatie kun je besparen op je energierekening. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

In november schreven wij eerder al een aantal tips hoe te besparen op energie. Ook hierin is gemeld dat je eenvoudig kunt besparen door je huis goed te isoleren. Deze kosten kunnen echter wel tot duizenden euro’s oplopen, een bedrag dat weinig mensen kunnen missen. Toch is zo’n investering in 5-6 jaar terugverdiend – en levert het daarna nog meer geld op. Maar ook zonder isolatie kun je besparen op je energierekening.

Stroomgebruik beperken

Doe voordat je gaat slapen even snel een rondje langs al je apparatuur, schakel stekkers in stopcontacten uit en zorg dat apparaten niet de hele nacht op standby staan. Juist dit sluipverbruik kan onnodige kosten voorkomen. S’nachts als je slaapt heb je geen WiFi nodig, dus ook de modem kan even uit. Laat apparaten zoals mobiele telefoons en tablets niet de hele nacht in de oplader, gewoon in het begin van de avond opladen totdat het apparaat weer vol is. Of zet je telefoon op vliegtuigstand, dan laadt deze sneller op.

Dagelijks energie besparen

Kijk ook eens kritisch naar wat en hoe je kookt. Wist je dat groenten en pasta heel lekker zijn als je het juist niet te lang kookt? En dat het lekker stevig en knapperig blijft? En het scheelt ook weer gasverbruik. Maar zo heb je ook vleesvarianten die in vijf minuten al gebakken zijn. En andere soorten moet je minstens 45 minuten bakken of braden. Kies af en toe eens voor de variant die sneller klaar is en het scheelt jje energiekosten – en tijd. Wat je ook kunt overwegen is om tijdens het koken een maaltijd voor meerdere dagen te bereiden, die je later op kunt warmen. Dit is ook een tip die we noemden om te besparen op boodschappen – je kunt hierdoor anders inkopen.

Een laatste algemene tip, is om tips overal vandaan te verzamelen. Ga eens een uurtje op het internet tips verzamelen van allerlei bronnen, vraag op Facebook of Twitter wat voor methodes anderen gebruiken om energie te besparen. Zo kom je waarschijnlijk tot een mooie lijst met toepasbare tips waarmee je voortaan goed kan beparen op energie en onnodige kosten vermijdt. En wil je echt zoden aan de dijk zetten; zet dan je thermostaat 2 graden lager om echt te besparen op je energierekening en zorg dat de isolatie goed is verzorgd (hoewel dit vaak wel een investering is).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen energie
De winter komt: hoe bespaar ik op energie?

De winter komt er weer aan. Dit betekent vaak volop stoken in huis om de temperatuur behaaglijk te houden. Om...

Sluiten