»

Besparen op Boodschappen

Wilt u weten hoe u kosten kunt besparen tijdens het doen van uw boodschappen? Wij hebben hieronder 10 handige tips verzameld, zodat u geld kunt besparen op boodschappen.

Tip 1: Koop op de markt

De markt is de plek voor verse groenten, fruit en broden. Maar dit betekent niet altijd dat de prijs op de markt lager is. Tenzij je rond een uur of vier naar de markt gaat. Veel handelaren willen dan van hun laatste waar af en verkopen hun groeten, fruit en broden tegen bodemprijzen. Wanneer je in dit geval veel inslaat, dan kun je flink veel kosten besparen.

Tip 2: Kies voor heel in plaats van half

Heb je er weleens op gelet wat een half brood kost. En een heel brood? Twee halve broden zijn duurder dan een heel brood. En dit geldt voor meer producten. Vaak kun je deze producten in de vriezer goed bewaren. Hiermee kun je besparen op boodschappen èn hoef je minder vaak boodschappen te doen. Nu alleen nog die vriezer aanschaffen.

Tip 3: Kook meer, bespaar meer

Wanneer je eten kookt kun je overwegen om voor een dubbel aantal personen te koken. Alles wat je overhoudt zet je in een bakje of schaaltje en bewaar je in je koelkast of vriezer. Voordeel is dat je voor meer personen eten kunt kopen (dus uiteindelijk bespaar je ook op het eten) en je hoeft maar één keer te koken. De kliekjes van de vorige avond kun je later die week alsnog eten of gebruiken als lunch. Vaak zijn gerechten de twee keer nog lekkerder ook!

Tip 4: Let op de houdbaarheidsdatum

Veel consumenten gooien hun voedsel weg, nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde! De houdbaarheidsdatum geeft alleen maar aan dat de garantie van de producent is verstreken. Maar dit betekent niet altijd dat het product niet meer goed is. Zo zijn hartige producten (zoals chips, voedsel in blik en koeken) bewaart in blik, nog niet bedorven na de houdbaarheidsdatum. Zelfs producten als koffie, thee, zout, suiker en alle kruiden kunnen in feite niet bederven. En enkele zuivelproducten kunnen nog binnen één week geconsumeerd worden. In dit geval kun je jaarlijks veel kosten besparen.

Tip 5: Eet vaker groentesoep

Soep is een goede maaltijdvuller en vaak makkelijk en goedkoop te bereiden. Als je soep maakt en vult met groenten en vlees, heb je alsnog je portie groenten naar binnen en dit is goedkoper dan een volledige maaltijd. Je zou zelfs nog bij de Lidl en de Aldi kunnen shoppen voor een groentepakket. Zo wordt besparen wel heel eenvoudig.

Tip 6: Zelf je groenten snijden

Stop met het kopen van kant en klare maaltijdpakketten en –zakken. Snij je groenten zelf. Dit is altijd goedkoper èn zit vol met vitaminen. Het is bewezen dat je meer van je eten geniet als je het zelf bereid. Bovendien ben je langer met je eten bezig, waardoor je hersenen eerder beginnen met het verwerkingsproces. Wanneer je begint met eten, dan zit je vaak eerder vol. Dit bekent ook nog eens dat je minder hoeft te eten.

Tip 7: Eet vaker prei

Een prei kost gemiddeld maar € 0,40, maar zit boordevol mineralen en vitaminen. Een echte vitamineboost dus. Prei kun je bovendien goed combineren met Oosters eten, in soepen en verwerken in lekkere Italiaanse pasta’s.

Top 8: Eet vaker bij anderen

Eten bij anderen is ook een heel makkelijke tip om kosten te besparen. Leuk om oude bekenden weer te zien èn je kunt gratis mee blijven eten. Of ga bij je ouders eten. De meeste moeders maken een goede maaltijd, vol vitaminen. En zo krijg jij weer je vitamineboost. Is moeders prakkie toch zo slecht nog niet!

Tip 9: Koop een barbecuepakket

In plaats van losse pakketten vlees te kopen, kun je beter een barbecuepakket kopen. In dit pakket zitten namelijk veel en meerdere soorten vlees. Bij elkaar is de prijs van een barbecuepakket een stuk goedkoper, dan dat je deze soorten vlees los zou kopen. En ook dit pakket kun je goed in je vriezer bewaren, zodat je langere tijd van je pakket kunt genieten.

Tip 10: Kies voor huishoudelijke merken

Vroeger dachten we altijd dat huishoudelijke merken lang niet zo goed waren als echte merken. Onderzoek heeft al aangetoond dat dit al lang niet meer het geval is. Kies daarom vaker voor huishoudelijke merken en bespaar uiteindelijk flink op je boodschappen. Start nu met besparen op boodschappen!

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. wobke

  huishoudelijke merken? Huismerken zullen ze bedoelen. Sorry komt niet echt over zo!

 2. Stef

  Wat dacht je van de reclame goed in de gaten houden? En producten die een dag voor de uiterste verkoopdatum zijn krijg je vaak met korting en veel daarvan kun je vervolgens thuis in de diepvries nog een tijdje langer bewaren.

 3. Henny de Ruyter

  En wat denk je van de hamster weken bij A- Heijn toppie de moeite waard om dan wat in te slaan!!!!

 4. Mira

  Gewoon goed de folders in de gaten houden, soms heb je koopjes van 3 halen is 2 betalen. Scheelt al een hele hoop!

 5. peter

  Mooie tips hoor.
  Alleen kom ik niet meer bij Albert Hein.
  Waarom?
  Ik ben bang dat ik op een hamster trap.

 6. Johanna

  Ik heb heb eerst een tabblad in Internet Explorer aangemaakt met de titel: ACTIES.
  Daar onder heb ik subgroepjes gemaakt: Supermarkten, Drogisterijen, Woon/huishoudelijk en Textiel.

  Op zondag bekijk ik de folders. Goede aanbiedingen zet ik op een lijst en voor extra goede aanbiedingen houd ik wat geld apart, om zo meer in te kopen.

  Sinds maart ’13 bewaar ik alle kassabonnen om mijn koopgedrag te duiden maar ook om prijzen op te schrijven en te kunnen vergelijken.

  Ik koop één keer in de week groente en fruit en houd rekening met de bederfelijkheid van de producten. Gevoelige groente bereid ik, aan t begin van de week de anderen later. Bij fruit heb ik me wel eens laten verleiden tot 2 kg aanbiedingen. Maar daar ben ik vanaf gestapt, want een hele week monotoon fruit te eten… Daar werd ik niet gelukkig van en zo eindigde dit in de afvalbak.

 7. Ank

  Top 8 “of ga bij je ouders eten”.
  Beetje afhankelijk van het inkomen van de ouders, en hun energielevel.
  Hou daar rekening mee.
  Ouders zijn geen restaurant.
  Ik vind dit eigenlijk een wat asociale tip.

 8. W. Wortel

  K knaag in het weekend op takken. Scheelt weer 2 dagen eten halen

 9. Jannie

  ik maak alles op wat die week week is overgebleven.
  Eens per week doe ik mijn boodschappen. Aan het eind Vd week is er dan vaak iets over. Wortels, prei maakt niet uit wat. Ik kook dit alsnog of maak er soep van. Zo gooi ik nooit iets weg en heb altijd iets in mijn vriezer. Het invriezen doe ik in lege melkpakken! Afsnijden op de goeie hoogte Vd vriesla, Zakje er omheen ( die kun je later weer gebruiken) en invriezen.

  Ontdooien in de koelkast levert daarna weer wat energie terug..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>