«

»

10 tips om zuiniger te rijden

Eerder schreven wij al enkele tips om te besparen op brandstof. De kosten van brandstof zijn sindsdien alleen maar verder toegenomen. Nu hebben wij enkele nieuwe tips om te besparen op benzinekosten, 10 tips om zuiniger te rijden.

 Tip 1: Laat je motor rustig opwarmen

Een koude motor verbruikt 2 keer zoveel benzine als een warme motor en slijt bovendien veel sneller. Naast een lager verbruik bij een koude motor, bespaart u hiermee ook op extra reparaties. Het advies is dan ook om het eerste kwartier van uw rit rustig(er) te rijden.

Tip 2: Vermijd centrums en binnensteden

Timing kan erg belangrijk zijn om te besparen op bezinekosten. Het scheelt tot wel 30% aan brandstofkosten als je minder stilstaat voor stoplichten, optrekt en weer remt. Probeer daarom zovaak als mogelijk snelwegen te pakken en, wanneer je toch naar een binnenstad gaat, gebruik te maken van het OV.

 Tip 3: Kies de juiste versnelling

Dit is ook een tip die bestuurders van ‘het nieuwe rijden’ gebruiken. Doorschakelen na 2000/2500 toeren zorgt ervoor dat de motor soepel schakelt, maar ook is dit het optimale toerenaantal om brandstofverbruik laag te houden. Voor dieselmotoren bij voorkeur tussen de 1800/2200 toeren.

 Tip 4: Blijf uit de wind

Wielrenners hebben deze tip ‘eigen gemaakt’. Wanneer je uit de wind blijft, door achter of auto of vrachtwagen te rijden, bespaar je al snel 10% op je brandstof. Dit komt doordat de auto minder weerstand krijgt en dus minder energie verbruikt om vooruit te komen. Blijf dus in de slipstream en verbruik minder.

 Tip 5: Rijd niet te hard

Niet voor niets neemt het aantal leden van de club van 90 toe. Je verbruikt namelijk 25% meer brandstof bij 130 km/u, dan wanneer je 100 km/u rijdt. Het is bewezen dat, vanaf een snelheid van 90 km/u, het brandstofverbruik exponentieel toeneemt. Dit betekent dus dat je meer verbruikt, veel meer. Bovendien is het zo dat bij ritten korten dan een uur, het tijdsverschil minimaal is. Hiermee bespaar je misschien ook wel op mogelijke boetes, ook handig.

 Tip 6: Rijd niet te lang met winterbanden door

Winterbanden hebben een ander profiel dan zomerbanden. Hierdoor is de wegligging bij bepaalde omstandigheden beter. Maar dit betekent ook dat je met winterbanden meer verbruikt als de omstandigheden niet winters zijn. Bovendien slijten deze banden sneller, wat op den duur ook betekent dat zij vervangen moeten worden.

 Tip 7: Zorg voor goede banden

Rij met vier identieke banden of tenminste met dezelfde banden op een as en controleer regelmatig de profieldiepte van de banden. Daarbij is de bandenspanning ook van belang, omdat een lagere bandenspanning het brandstofverbruik zal verhogen. Bovendien is dit een stuk minder veilig.

 Tip 8: Vervang, of laat je luchtfilter vervangen

Uit onderzoek is gebleken dat het op tijd vervangen van een luchtfilter tot 7% op brandstofkosten bespaart. Zuurstof is een van de ingrediënten van verbranding en dit moet in voldoende mate worden aangeboden. Een te rijk mengsel leidt tot een hoger benzineverbruik.

Tip 9: Rijd slim

Parkeer je auto op een handige plek, in de schaduw. Wanneer de zon schijnt, wordt je auto al snel te warm. Hierdoor is de kans groot dat je met open ramen of met airco gaat rijden. Daarbij kun je beter je auto stilzetten, als je weet dat je langer dan 1 minuut stil blijft staan. Hierdoor verbruikt je motor minder energie.

 Tip 10: Carpoolen

Het is een mislukt plan van de overheid. Maar carpoolen helpt echt. Is het mogelijk dat je samen rijdt naar je werk, vereniging of verjaardag? Je zult hiervoor misschien iets voor moeten omrijden, maar de kosten kun je delen. En dit bespaart als snel de nodige kosten.

En wil je helemaal geen benzine verbruiken? Koop dan een dieselauto of ga rijden op LPG (grapje).

2 reacties

1 ping

  1. Buildy

    Tip 4:

    Blijf in de slipstream. oftewel, ga lekker bumperkleven. Doe dat dus gewoon niet en bespaar je zelf een ritje ziekenhuis in plaats van 1 euro brandstof

  2. ron76

    Parkeer je auto altijd zo dat je direct weg kunt rijden en je dus niet met een koude moter moet draaien. Rijden met een koude motor kost nl.dubbel zo veel brandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meer in bespaartips, besparen, besparen brandstof, besparen energie
Besparen op uw zorgverzekering

Het zorgseizoen staat weer voor de deur. De zorgpremies van 2014 zijn weer bekend. Maar hoe kies je nou de...

Sluiten